.

Scroll mouse to zoom in or zoom out

Zdravlje životne sredine i promena klime

RSD400.00
Tax included

Rodoljub Vučetić

Quantity

Cilj stručnjaka u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja (KGH) je da stvore ugodnu i zdravu sredinu, posebno onu u zgradama. U mnogim slučajevima, arhitektonski i građevinski materijali i aktivnosti, kao i čišćenje i održavanje – koji utiču na sredinu – nalaze se van kontrole projektanata u domenu KGH. Pored ostalih razloga takvog stanja stvari, tu je i površna upućenost u elementarna fakta o svojstvima unutrašnje sredine.

I promena klime na Zemlji je jedan od najvećih izazova sa kojim se čovečanstvo danas suočava. Zvuči ironično, ali je ona direktni rezultat jednog od najvećih dostignuća – veličine stvaranja materijalnog bogatstva, na ravni koja nije viđena nikada ranije u istoriji čovekovoj. Danas znamo da industrijske i poljoprivredne aktivnosti čovečanstva emituju ugljen-dioksid i druge "stakleničke gasove". Pošto oni menjaju način na koji atmosfera apsorbuje sunčevu energiju, ti gasovi prete da poremete delikatnu klimatsku ravnotežu. Posledice se mogu pokazati katastrofalnim: povišenje od 3 °C prosečne globalne temperature u roku od 100 godina, plavljenje ostrva i obala porastom nivoa mora, jačanje bura i oluja, podbačaji useva, socijalni nemiri i dr.

O osobenim i veoma osetljivim pojavama u našoj sredini i klimi i razlozima njihovog nastajanja, govori se u ovoj nevelikoj knjizi, direktno i lapidarno. Fakta, koja se već dugo potvrđuju i javljaju kao nepobitna, izdvojena su iz mnogih studija, izveštaja i knjiga i u ovom tekstu poređana po konceptu priređivača, u novi tekstualni poredak informacija potrebnih u stručnom radu kao i njegovom osmišljavanju.

Priređivač ove knjige se nada da će njeni čitaoci svakako uočiti koliko je korisnih zapažanja i informacija stalo na ovako mali broj njenih strana. A to je i najlepša preporuka za MALU KNJIGU Biblioteke VADEMEKUM.

Data sheet

Autor(i)
Rodoljub Vučetić
Format
A5
#htmlcaption2 #htmlcaption3