.

Scroll mouse to zoom in or zoom out

Regulacioni ventili

RSD1,850.00
Tax included

Vladimir Radulović

Quantity

Ventili su uređaji kojima se može vršiti promena protoka nekog fluida koji protiče kroz cevovod, a po potrebi se zatvaranjem ventila protok može u potpunosti obustaviti.

Takvim delovanjem na ventil utiče se na količinu fluida, njegovu masu ili zapreminu u nekom procesu, odnosno na količinu energije koja se unosi ili razmenjuje u tom procesu.

Zadatak zapornih ventila je pouzdano prekidanje protoka fluida u cevovodu kada je ventil u zatvorenom položaju odnosno pouzdani prekid isticanja fluida iz cevovoda koji je pregrađen primenom zapornih ventila. Prema tome osnovna karakteristika zapornih ventila je nepropusnost u zatvorenom položaju.

Zadatak regulacionih ventila je da omoguće kontinuiranu ili diskretnu promenu protoka fluida po nekom zadatom odnosu između datog protoka i datog otvora ventila. S toga se za regulacione ventile može navesti kao osnovna karakteristika njihovo pouzdano održavanje odnosa protok – otvor ventila. Regulacioni ventili ne moraju biti nepropusni u zatvorenom položaju.

Pokretni delovi ventila mogu se pokretati direktnim zahvatom ljudske ruke („ručni“ ventili) ili pomoću daljinski upravljanog pogonskog mehanizma („automatski“ ventili).

#htmlcaption2 #htmlcaption3