.

Scroll mouse to zoom in or zoom out

Kablovi, samonoseći kablovi, užad i kratki spoj

RSD900.00
Tax included

Marija Mrđanov

Quantity

Izdavač i priređivač ove zbirke prišli su njenoj izradi u želji da iz mnoštva važnih domaćih i međunarodnih standarda izdvoje one koji se odnose na nekoliko nezaobilaznih segmenata elektroenergetike, kao što su označavanje provodnika i kablova, njihova konstrukcija, užad za nadzemne vodove, ili proračun struje kratkog spoja. Tako se u zbirci našlo dvanaest standarda odnosno najvažnijih delova – izvoda iz standarda – JUS-a i JUS IEC-a.

IEC – Međunarodna elektrotehnička komisija – u stvari je svetska organizacija za standardizaciju. U radu te organizacije učestvuju svi nacionalni elektrotehnički komiteti. Zvanične odluke IEC-a imaju karakter standarda, tehničkih izveštaja ili uputstava koje nacionalni komiteti usvajaju. Cilj te organizacije je da se podstakne međunarodna unifikacija normi, pa nacionalni komiteti preuzimaju međunarodne standarde IEC-a kao svoje, nacionalne. U slučaju da pri preuzimanju ostanu neke razlike između međunarodnih i nacionalnih standarda, one se posebno naglašavaju. Iz tog razloga je u uvodu u svaki izvod iz standarda u ovoj zbirci naglašeno da li je taj standard u vezi sa IEC-om i u kakvoj je vezi, da bi čitalac znao da li taj propis može da koristi i za poslove koji se rade izvan naše zemlje.

Uvodne napomene i neophodne informacije o izvodu iz svakog standarda u ovoj zbirci napisao je priređivač zbirke i taj tekst je složen kurzivnim (kosim) slovima, dok je izvod iz standarda, odnosno originalni deo standarda, složen normalnim slovima.

Nadamo se da će ova zbirka dobro doći mnogim elektroenergetičarima, posebno onima koji spremaju stručni ispit, ali da će biti mnogo duže u rukama onih koji rade u struci, sa već položenim stručnim ispitom.

Data sheet

ISBN
978-86-505-
Autor(i)
Marija Mrđanov
Format
B5
#htmlcaption2 #htmlcaption3